Csíkos függönyök

A lakások fő tere a nappali, ez az a hely, ahol a legtöbb időt töltöd egy nap alatt, és itt fogadod a vendégeket is. Elég pár másodperc is, hogy a lakásod alapján valaki véleményt alkosson rólad. Ezért is fontos, hogy a nappali jól nézzen ki, hangulatos legyen, mivel mindig fontos az első benyomás. A függönyök sok mindent megoldanak. Sokan óvakodnak a mintás függönyöktől, de nem is gondolják, hogy mennyi mindenre megoldást nyújtanak. Nézzük csak a csíkos mintájú függönyök példáját.A lakások fő tere a nappali, ez az a hely, ahol a legtöbb időt töltöd egy nap alatt, és itt fogadod a vendégeket is. Elég pár másodperc is, hogy a lakásod alapján valaki véleményt alkosson rólad. Ezért is fontos, hogy a nappali jól nézzen ki, hangulatos legyen, mivel mindig fontos az első benyomás. A függönyök sok mindent megoldanak. Sokan óvakodnak a mintás függönyöktől, de nem is gondolják, hogy mennyi mindenre megoldást nyújtanak. Nézzük csak a csíkos mintájú függönyök példáját.

A csíkos függönyök jól mutatnak, modern hatást keltenek, ráadásul emellett téralakító tulajdonsággal is rendelkezik. A csíkos mintájú függönyöket alapvetően három csoportra oszthatjuk: a csíkok iránya, a csíkok vastagsága, és a csíkok színei szerint:A csíkos függönyök jól mutatnak, modern hatást keltenek, ráadásul emellett téralakító tulajdonsággal is rendelkezik. A csíkos mintájú függönyöket alapvetően három csoportra oszthatjuk: a csíkok iránya, a csíkok vastagsága, és a csíkok színei szerint:

A csíkok iránya
A csíkok optikailag képesek befolyásolni egy helyiség méretét. Különböző irányba futó csíkokkal különböző hatást érhetünk el.

  • Függőleges csík: szűkíti a szobát, növeli a magasságot. Ha alacsony a belmagasság akkor a függőleges csíkok nyújtják a teret. A függőlegesen elrendezett vonalú függönyök miatt a szoba magasabbnak tűnik, és vizuálisan kitölti és díszíti a teret.
  • Vízszintes csík: a függőleges csíkokkal szemben a vízszintes csíkos függönyök szélesebb és alacsonyabb hatást keltenek. Ha kicsi a lakás területe, de nagy a belmagasság, a vízszintes csíkok alkalmazása a megoldás. Válassz vízszintes csíkos függönyt, hogy kiegyenlíts a szobád terét és nagyobbnak tűnjön.

A csíkok vastagsága
A csíkos minta kiválasztása természetesen a rendelkezésre álló szobától is függ. A változó vastagságú csíkok képesek fellazítani a légkört vagy dinamikus hatást kelteni. A keskenyebb csíkos függönyök dinamikus hatást keltenek. A szélesebb csíkok élénkítenek.

Csíkok színei:
Csíkos függönyből természetesen olyan színűt válassz, amelyik tetszik, illik az adott szobához. Mivel maga a csíkos minta erőteljes hangsúlyt hoz a lakásba, kerülni kell az extrém színek vagy színkombinációk használatát. Ha a kedvenc színed extrémebb, de mégis ragaszkodsz hozzá, ajánlatos egy halványabb vagy pasztell árnyalatát választani. Például, ha a zöld a kedvenc színed, válassz halvány zöld és fehér csíkos függönyt. Így a kedvenc színedről sem kell lemondanod, és a lakás is hangulatos lesz.

Kép forrása: http://curtainste.blogspot.com/2018/09/dezene-striped-sheer-curtains-for-doors.html