Szúnyoghálók

Sokan szeretik a nyarat, de a nagy melegben mindenki ablakokat nyit, hogy friss levegő jöjjön be a házba, amivel nem csak a friss levegő jön be, hanem a por is, ráadásul a rovarok is berepülnek. A rovarok iránti ellenszenv akkor éri el a csúcspontot, amikor este, nyitott ablaknál lefeküdnénk végre aludni és megszólal a fülünk mellett a szúnyog zümmögése. Kénytelen az ember ilyenkor szúnyogot vadászni, ha nem akar másnap viszkető csípésekkel ébredni. Védekezhetünk a rovarok ellen rovarirtó szerekkel is, de hatásuk sajnos nem garantált. Ezért a leghatékonyabb, ha szúnyoghálót szerelünk ablakainkra, ajtóinkra, így be sem jutnak a rovarok a lakásba.

Milyen típusú szúnyoghálók vannak?

A szúnyoghálókat két nagy kategóriába sorolhatjuk: vannak a fix szúnyoghálók és a mozgatható, vagy nyitható szúnyoghálók.
A fix szúnyoghálókat olyan ablakokra és ajtókra érdemes és ajánlott szerelni, amelyeket nagyon ritkán kell használnunk. Azokra az ajtókra és ablakokra, amelyeket nap, mint nap használunk a nyitható szúnyogháló az ideális. Érdemes becsukáskor arra figyelni, hogy jól záródjon és ne maradjon szabad rés, ahol a rovar bemászhat.

Hogyan tisztítsuk a szúnyoghálót?

A szúnyogháló sok portól, szennyeződéstől és rovartól véd, így a hálóra rakodik le a szennyeződés.  Függetlenül attól, hogy fix vagy nyitható szúnyoghálóról van szó, tisztítani ugyanúgy kell mindkét típust. Első lépés, hogy a hálókat leszereljük, majd gyenge fokozaton leporszívózni. A maradék koszt mosószeres vízzel és puhaszőrű kefével ajánlott lemosni. Végül jöhet a vizes öblítés és a szárazra törlés.
Ha nincs porszívó a háztartásban, első lépésként egy száraz textíliával is le lehet törölni a szennyeződés nagy részét.